După Summitul de la Bruxelles, România va găzdui cel mai mare exercițiu NATO din acest an

  • 19 Mai 2017 12:29
După Summitul de la Bruxelles, România va găzdui cel mai mare exercițiu NATO din acest an

La o zi distanță după încheierea summitului NATO de la Bruxelles, România va deveni unul dintre cele 3 state aliate care va găzdui cel mai mare exercițiu multinațional al NATO din anul 2017.

Astfel, aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO vor participa, cu 500 mijloace tehnice, la exerciţiul multinaţional NOBLE JUMP 2017 (NOJP17), care se va desfăşura, în perioada 26 mai – 16 iunie, pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României și care va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan – RAP), informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

VJTF reprezintă o componentă a Forței de Răspuns a NATO (NRF) creată în urma deciziilor de la summitul din Țara Galilor și care a sporit capacitatea forței menționate la peste 30.000 de trupe. Planul de Acțiune Rapidă constituie demersul NATO de reconsolidare a apărării colective prin măsuri de asigurare și adaptare în flancul estic al Alianței, dintre acestea remarcându-se Unitățile de Integrare a Forțelor sau Comandamentele din Polonia și România.

Cea mai mare parte a trupelor străine care vor participa la componenta din exercițiu desfășurată în România sunt din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania. Echipamentul greu va fi transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia – Bulgaria – România, până la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu.

Comandantul Forței de Reacție Rapidă NATO: ”Ne demonstrăm interoperabilitatea”

”Noble Jump 2017 este un exerciţiu NATO important care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianţei. Apreciez susţinerea autorităţilor ţărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, şi strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoştinţele şi experienţa noastră se situează la cel mai înalt nivel”, a afirmat, referindu-se la exercițiu, amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO în 2017.

În cadrul NOJP17, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor şi a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Acest proces va fi facilitat de către Unităţile de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Bulgaria, respectiv România, şi forţe aparţinând naţiunilor gazdă.

Forțele românești care participă la exercițiu aparțin Brigăzii Multinaționale de la Craiova

“Momentul culminant al dislocării va fi exercițiul cu trageri de luptă ce se va desfășura în centrul de instruire de la Cincu. În afară de cele două NFIU – din România și Bulgaria, trebuie menționat că, în regim de parteneriat, forțele românești care se vor instrui integrat în Cincu aparțin Brigăzii Multinaționale de la Craiova”, a spus comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu, despre exercițiul NOBLE JUMP 2017.

Brigada Multinațională de la Craiova este un rezultat al deciziilor summitului NATO de la Varșovia, ca parte a prezenței înaintate adaptate în sud-estul flancului estic. Brigada multinațională din România ar urma să devină complet operațională în două etape: 2017 și 2018, conform unui anunț al președintelui Klaus Iohannis de la finalul unei reuniuni CSAT din luna septembrie a anului trecut. Până în prezent, opt state membre NATO și-au anunțat angajamentul de a contribui cu personal la brigada multinațională NATO de la Craiova, din România. Printre țările care vor contribui se numără Bulgaria, Polonia, Germania, Olanda sau SUA.

NOJP17 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan – RAP), în Bulgaria şi România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
-4 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:2,1 m/s
Mie
-0 °C
Joi
-0 °C
Vin
2 °C
Sâm
3 °C
Dum
0 °C

Curs oficial BNM 08 Ianuarie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6070 -0.0000
USD 17.0828 -0.0000
RON 4.4490 -0.0000
UAH 0.6096 -0.0000
RUB 0.2988 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău