Dodon poate uita pentru mult timp de vizite oficiale la Washington și București (Revista presei)

  • 01 Martie 2017 10:28
Dodon poate uita pentru mult timp de vizite oficiale la Washington și București (Revista presei)

Revista presei din 1 martie

„Dodon poate uita pentru mult timp de vizite oficiale la Washington și București”, susține Președintele Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă într-un interviu pentru Ziarul Național. În opinia lui Victor Chirilă scrisoarea de răspuns semnată de Igor Dodon Ambasadorilor SUA și României, în care le cerea să nu-i „ofere lecții”, este „o mostră de aroganță crasă”, iar în relațiile internaționale „aroganța se plătește scump”. Totodată, scrisoarea diplomaților este „un prim cartonaș galben arătat domnului Dodon pentru încălcarea unor cutume diplomatice general acceptate și, mai ales, pentru desconsiderarea angajamentelor asumate anterior de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Pace”, crede președintele APE.

În opinia comentatorului politic Iulian Chifu abordarea trebuie să fie de ignorare externă, cu marcarea, pe canalele potrivite, a mesajelor de conținut necesare. În interior însă liniștea și resemnarea instituțiilor responsabile sunt de neînțeles pentru autor. Aici, tocmai aici nu se poate ca lucrurile sancționate public de către vecini și parteneri să rămână sub tăcere. Doar dacă problemele reale sunt de altă natură și jocul pe roluri planificat între președinte și majoritate (respectiv, Executiv) nu are altă relevanță. Soluția trebuie identificată rapid, atenționează Iulian Chifu. Dacă nu, schimbarea de putere e doar o chestiune de timp. Cu toate consecințele reorientării politice a unei Republici Moldova, situată între România, frontiera NATO și a UE și Ucraina pro-occidentală.

Dodon încearcă să-şi fortifice poziţiile într-o eventuală negociere cu Partidul Democrat, titrează Adevărul. Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc este de părere că proiectul de modificare a Constituţiei propus de către Igor Dodon, conform căruia şeful statului ar urma să obţină atribuţii suplimentare, fiind vorba de dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cinci cazuri decât cele două prevăzute de Legea Supremă, ar fi o încercare a preşedintelui ţării de a-şi întări poziţiile într-o eventuală negociere cu Partidul Democrat.

În timp ce în Uniunea Europeană se discută despre limitarea măsurilor de supraveghere generalizată, în R. Moldova se propun noi legi de extindere a obligaţiilor de păstrare a traficului informaţional, în lipsa unei analize complete referitoare la necesitatea ingerinţei în drepturile fundamentele, scrie Ziarul de Gardă.

Deşi colaboratorii MAI susţin că proiectul de lege (Big Brother) este orientat spre lupta cu pornografia infantilă, terorismul şi violenţa, experţii independenţi susţin că există un mare risc de instituire a cenzurii asupra Internetului, fiind limitate mai multe drepturi ale cetăţenilor. Totodată, ar putea apărea o nouă posibilitate de a obstrucţiona activitatea jurnaliştilor de investigaţie, care cercetează cazuri răsunătoare, mai ales când sunt implicaţi funcţionari de stat, mai remarcă publicația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
19 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:10,3 m/s
Vin
14 °C
Sâm
15 °C
Dum
18 °C
Lun
12 °C
Mar
7 °C

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3156 0.0104
USD 16.4219 0.0104
RON 4.3656 -0.0031
UAH 0.6279 -0.0013
RUB 0.2668 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău