Dodon merge luni la Bulboaca, pentru a vedea ce investii fac SUA în modernizarea Armatei Naționale a R.Moldova

  • 11 August 2017 13:18
Dodon merge luni la Bulboaca, pentru a vedea ce investii fac SUA în modernizarea Armatei Naționale a R.Moldova

Președintele Igor Dodon va merge luni la Baza militare de instruire al Armatei Naționale a Republicii Moldova de la Bulboaca, pentru a vedea ce lucrări de modernizare sunt realizate pe poligon cu suportul financiar al Statelor Unite.

Un anunț în acest sens a fost publicat de Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, lăsând să se înțeleagă că ar putea  face uz de calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate pentru a bloca și această cale de colaborare militară dintre SUA și Republica Moldova.

„Să nu uităm că suntem un stat neutru şi eu nu voi admite ca soldaţii moldoveni să fie parte sau piese în maşinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est", a declarat Dodon”, scrie Igor Dodon.

Amintim că, în cadrul unei vizite pe care a făcut-o ieri pe poligonul de la Bulboaca, ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, a respins speculațiile vehiculate în special de presa rusă și cea afiliată Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care susțin că americanii i-ar pregăti pe militarii moldoveni în eventualitatea reizbucnirii unui conflict armat cu regimul separatist de la Tiraspol. James Pettit a subliniat că scopul țării sale este pregătirea Armatei Naționale pentru participarea la diferite misiuni de menținere a păcii.

La rândul său, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, condamnă intenția lui Igor Dodon, de a obtura finanțarea derulată de SUA la Bulboaca, în cadrul programului GPOI (Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținerea a Păcii), asociind-o acțiunilor sale care ar fi dus la sistarea unui ajutor în valoare de 12,7 milioane de dolari, derulat de SUA prin intermediul programului Foreign Military Financing.

Anatol Șalaru acuză, de asemenea, Guvernul și Parlamentul, care prin inacțiune ar da dovadă de o „colaborare mult mai profundă decât simpla coabitare Plahotniuc-Dodon prin expresiile politice PD și PSRM”.

„Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova au tolerat nepermis de mult acțiunile lui Igor Dodon împotriva sitemului național de securitate al Republicii Moldova. Acțiunile lui Igor Dodon nu sunt simple gafe generate de incompetență și anti-euroatlantism ci se circumscriu unui proiect dirijat de Federația Rusă, având ca scop îndepărtarea graduală a Republici Moldova de partenerii euro-atlantici”, subliniază fostul ministru al Apărării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-4 °C
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:5,1 m/s
Mie
-3 °C
Joi
-3 °C
Vin
-3 °C
Sâm
-4 °C
Dum
-0 °C

Curs oficial BNM 21 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3339 0.0753
USD 16.5343 0.0432
RON 4.3576 0.0162
UAH 0.6284 0.0050
RUB 0.2862 0.0015
Arhivă Radio Chișinău