Dezbaterile publice privind sistemul uninominal sunt mimate (Revista presei)

  • 06 Aprilie 2017 09:24
Dezbaterile publice privind sistemul uninominal sunt mimate (Revista presei)

Revista presei din 6 aprilie 2017

Doi deputați au părăsit fracțiunea PL din Parlament, informează portalul Agora. Vladimir Cernat și Artur Gutium au criticat politica internă a partidului și au declarat că vor rămâne deputați neafiliați. Astfel, PL rămâne cu 11 deputați în Parlament.

„Dezbaterile publice privind sistemul uninominal sunt mimate – titrează Report.md. Opt organizații non-guvernamentale au cerut Parlamentului să renunțe la proiectul de lege privind votul uninominal, în timp ce la Parlament se desfășurau dezbateri publice privind sistemul uninominal. ONG-iștii cred că dezbaterile sunt mimate, dat fiind faptul că mai toți cei care au vorbit la dezbateri au susținut proiectul. Potrivit reprezentanților societății civile, sistemul electoral nu trebuie schimbat, ci îmbunătăţit. Felul cum se organizează dezbaterile la Parlament și cum sunt mediatizate de presa afiliată Partidului Democrat, denotă faptul că PD vrea să forţeze introducerea sistemului uninominal, încercând totodată să lase impresia falsă că l-au consultat în prealabil cu societatea civilă, susțin semnatarii declarației”.

„După scrutinul din 1994, în Parlament au venit președinții de colhozuri, în 2018 vor veni președinții consiliilor raionale. Ce partid îi are cei mai mulți?” – o întrebare pe care o găsim în Ziarul Național. În încercarea de a schimba sistemul electoral din R. Moldova în unul uninominal, nu ar trebui să comparăm primul Parlament al R.Moldova, supranumit al Independenței, cu situația actuală, susține fostul consilier prezidențial pe probleme de politică Aurelia Peru. Ea amintește că la începutul anilor 90 erau cu totul „alte circumstanțe”, iar următorul Parlament „nu va fi al Independenței, dar viceversa – al dependenței”. Citiți în Ziarul Național ce s-ar ascunde în spatele inițiativei legislative a democraților de a schimba sistemul electoral, ce urmări ar avea un asemenea sistem pentru R. Moldova, mimează sau nu astăzi Vlad Plahotniuc o confruntare cu Igor Dodon.

Referindu-se la aceeași temă – votul uninominal – Alexandru Solcan scrie pe portalul Deschide.md că, „din punct de vedere matematic, niciun sistem electoral nu este perfect, iar decizia în favoarea unui sau altui model, chiar dacă va rezulta din calcule, inclusiv matematice, va fi una politică și trebuie tratată ca atare”.

Adevărul scrie că  „Republica Moldova reprezintă o uriaşă operaţiune de marketing, învăluită în cadrele clasice ale unei dezinformări de proporţii: a fost creat şi popularizat un stat care nu are un teritoriu clar definit, un stat care nu are curajul să îşi denumească propria limbă oficială, un stat cu un imn destinat să glorifice unirea cu alt stat, un stat care nu are o istorie proprie, un stat care nu are simboluri naţionale proprii şi un stat care nu are o economie autonomă şi nici instituţii autonome. Propaganda a fost singurul lucru care a funcţionat şi încă funcţionează bine la Chişinău”, constată expertul Petrișor Peiu, într-o analiză preluată de Adevărul.

Edi­ția din 6 apri­lie a Zia­ru­lui de Gar­dă adu­ce în vizor oame­nii sis­te­mu­lui, zeci de func­țio­na­ri impor­tan­ți la 7 apri­lie 2009 care și astăzi con­duc R. Mol­do­va. „Unii șefi ai comi­sa­ri­a­te­lor de poli­ție în care au fost tor­tu­ra­ți tine­rii au reve­nit la șefia ace­lor sub­di­vi­ziu­ni, iar unii din­tre poli­ti­cie­nii care erau atun­ci la guver­na­re au ajuns astăzi să lucre­ze cot la cot cu cei care erau atun­ci în opo­zi­ție și stri­gau „Jos Comu­niș­tii”.

În noua edi­ție a Ziarului de Gardă vedeți cine sunt, de fapt, inter­me­di­a­rii viceministru­lui Eco­no­mi­ei, bănu­it de abuz de pute­re și reți­nut pen­tru 30 de zile. Tot aici citiți despre  pro­ble­ma sala­ri­ză­rii în edu­ca­ție, care a scos mii de pro­fe­so­ri în stra­dă, des­pre sără­cia ca sino­nim al șco­lii și exo­dul dra­ma­tic al copi­i­lor și cadre­lor didac­ti­ce. De ase­me­nea, citiți noi­le povești de via­ță ale mol­do­ve­ni­lor afla­ți depar­te de casă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău