Curtea Constituțională solicită Parlamentului să modifice Codul penal

  • 08 August 2017 11:53
Curtea Constituțională solicită Parlamentului să modifice Codul penal

Curtea Constituţională solicită Parlamentului să stabilească, în legea penală, un prag valoric al daunei considerabile și esențiale, pentru a exclude estimările subiective.

Totodată, magistrații le cer deputaților să excludă din Codul penal sintagma ”intereselor publice”, care a fost declarată neconstituțională, scrie bizlaw.md.

Solicitarea vine după ce, la 27 iunie, Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi ale art. 328 alin. (1) din Codul penal al Republicii Moldova. Acesta prevede că ”săvârşirea de către o persoană publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”.

Prin această Hotărâre, Curtea a declarat neconstituțional textul ”intereselor publice sau” din alin. (1) al art. 328 din Codul penal și a recunoscut constituțional textul ”dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile […] drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”.

Magistrații au precizat că art. 328 alin. (1) din Codul penal, prevăzând o infracțiune materială, include ”interesul public” în urmările prejudiciabile ale acesteia, însă norma de trimitere (art. 126 alin. (2) din același cod), în temeiul căreia se evaluează prejudiciul cauzat în fiecare caz, nu stabilește expres interesul public ca valoare socială care poate fi determinată și nici nu indică criterile de evaluare a acesteia. Astfel, Curtea a menționat că atribuirea unor fapte infracționale concrete ca prejudiciind ”interesul public” nu poate satisface cerința de claritate și previzibilitate și totodată constituie o interpretare a legii penale extensivă și defavorabilă persoanei.

Cu referire la mărimea prejudiciului cauzat, judecătorii au menționat că art. 126 alin. (1) și (11) din Codul penal cuantifică daunele cauzate în proporții mari și daunele cauzate în proporții deosebit de mari. Astfel, la determinarea proporţiilor mari și deosebit de mari este prevăzută drept bază de calcul salariul mediu lunar pe economie prognozat, stabilit prin hotărâre de Guvern, în vigoare la momentul săvârșirii faptei, după cum urmează:

  • proporții mari – mai mult de 20 de salarii;
  • proporții deosebit de mari – mai mult de 40 de salarii.

Daunele în proporții mici, care determină atragerea la răspundere în temeiul Codului contravențional, constituie daunele care la momentul săvârșirii contravenției nu depășesc 20% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat, aprobat de Guvern pentru anul în curs la data săvârșirii faptei.

Astfel, Curtea a constatat că daunele care se înscriu în limitele dintre daunele în proporții mici și daunele în proporții mari urmează a fi încadrate, după caz, ca fiind esențiale sau considerabile.

În același timp, Curtea a observat că legiuitorul a instituit la art. 126 alin. (2) din Codul penal criterii subiective de delimitare între daune ”considerabile” și daune ”esențiale”, care se apreciază doar în funcție de însemnătatea bunurilor pentru victimă și alte circumstanțe care influențează starea sa materială.

Magistrații au constatat că o reglementare expresă privind cuantumul daunelor ”esențiale” și ”considerabile” a existat în redacția inițială a Codului penal, adoptat în 2002, care însă au fost excluse prin legea din 2003. Prin urmare, aceștia subliniază necesitatea stabilirii de către Parlament în legea penală a unui prag valoric al daunei considerabile și esențiale pentru excluderea estimărilor subiective.

De asemenea, având în vedere faptul că noțiunea ”interes public” se regăsește în mai multe componențe de infracțiuni și contravenții, și în acest sens urmează a fi efectuate modificările de rigoare cu luarea în considerare a raționamentelor expuse în hotărârea Curții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
14 °C
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,6 m/s
Mar
16 °C
Mie
18 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
19 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6439 0.0439
USD 16.6741 0.0519
RON 4.2412 0.0094
UAH 0.6378 0.0027
RUB 0.2681 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău