Cum a folosit armata rusă rețelele sociale pentru anexarea Crimeei

  • 19 Mai 2017 11:45
Cum a folosit armata rusă rețelele sociale pentru anexarea Crimeei

Crimeea a devenit teren de testare pentru operațiunile de informații ale armatei ruse, care a arătat lumii puterea oferită de utilizarea social media în scopuri militare, scrie analistul american Michael Holloway, în articolul „How Russia Weaponized Social Media in Crimea“ pentru publicația militara americana Realcleardefense.

„În timpul anexării Crimeei, guvernul rus a cheltuit peste 19 milioane $ pentru a finanța activitatea a 600 de persoane care au comentat în mod constant articole, au scris blog-uri și desfășurat activități în social media. Scopul lor era sa schimbe opinia publică din Crimeea și a comunitatii internaționale, sa blocheze vocile dizidenților din mass-media online, și sa creeze impresia că populatia sprijina anexarea” – notează autorul, scrie paginaderusia.ro.

„Pentru a realiza acest lucru, cyber-armata rusă a făcut apel la populația pro-rusă și a răspândit zvonuri care au semănat ură și frică“, – a adăugat el.

Potrivit lui Holloway, această ură apoi a permis mobilizarea populatiei pentru a inabusi actele de rezistenta.

Conform datelor cercetătorului, cyber-agresorii ruși au inventat și răspândit o serie de știri false cu scopul de a polariza populația. Un astfel de zvon a fost stirea despre incendierea intenționata a persoanelor cu orientare prorusa la Odesa, sau despre nationalistii ucraineni inarmati care veneau cu trenurile in Crimeea ca sa faca ”ordine”.

De exmplu stirea cu incendiera deliberata a activistilor pro-rusi de la Odesa a apărut pentru prima dată în Facebook, dar a fost cel mai mult împărtășită în rândul utilizatorilor rețelei Vkontakte – 5.000 de share-uri în 24 de ore.

Rusia a folosit mijloacele de comunicare tradiționale, cât și social media din Crimeea, care au generat știri false, blog-uri ale unor martori falși, videoclipuri virale, încercând să capteze atât generația mai în vârstă, cât și tinerii din Crimeea.

În același timp, activitatea site-urilor guvernamentale ucrainene în Crimeea a fost blocata, site-urile de știri din Crimeea erau atacute, iar transmisiunile radiodifuzorilor ucraneni au fost bruiate. Aceste actiuni au creat un vid de informații în regiune, iar susținătorii anexarii au câștigat rapid un avantaj informațional, care a permis Rusiei sa reduca costurile anexarii peninsulei, conchide Holloway.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău