Consiliul UE respinge cererea lui Donald Trump de a modifica Acordul de la Paris

  • 19 Iunie 2017 13:07
Consiliul UE respinge cererea lui Donald Trump de a modifica Acordul de la Paris

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au anunţat, luni, că regretă decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi că îşi menţin intenţia de a nu renegocia prevederile înţelegerii, informează site-ul instituţiei europene.

Potrivit unui comunicat, UE "regretă profund decizia unilaterală a a administraţiei Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris". De asemenea, Consiliul UE "salută numeroasele declaraţii ferme de angajament faţă de Acordul de la Paris din partea unor ţări a căror diversitate include atât economii majore, cât şi state insulare mici".

Liderii europeni atrag atenţia asupra responsabilităţii colective pentru întreaga planetă, pentru această generaţie şi pentru generaţiile viitoare, precum şi angajamentul de a acţiona în consecinţă prin intermediul Acordului de la Paris.

"Consiliul UE reafirmă că Acordul de la Paris este adecvat scopului şi nu poate fi renegociat. Acordul este ambiţios, fără a fi prescriptiv şi permite fiecărei părţi să îşi traseze propria cale în ceea ce priveşte contribuţia la obiectivele care servesc la combaterea schimbărilor climatice, care reprezintă o ameninţare la adresa dezvoltării, păcii şi stabilităţii în întreaga lume", se mai arată în comunicatul de la Bruxelles.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a prezidat întrunirea miniştrilor europeni de Externe şi a precizat că Blocul comunitar colaborează cu partenerii internaţionali pentru a implementa măsurile prevăzute în Acordul de la Paris.

"Lupta împotriva schimbărilor climatice nu este un lux... este o chestiune principală de securitate pentru multe state", a spus Federica Mogherini.

Donald Trump a anunţat la 1 iunie decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris, cerând modificarea tratatului. Anunţul a stârnit dezaprobare din partea liderilor Germaniei, Franţei şi Italiei, precum şi a ONU.

"UE îşi va asuma rolul de lider în lupta mondială împotriva schimbărilor climatice, pentru menţinerea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi pentru continuarea eforturilor de limitare a creşterii temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale", este poziţia Uniunii Europene.

SUA reprezintă a doua cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon, cu 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial anual. Conform unor estimări, nemaifiind obligată să respecte normele acordului climatic, SUA vor emite în fiecare an până la trei miliarde de tone în plus de dioxid de carbon, fapt ce ar duce la creşterea temperaturii globale cu 0,3 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:1,5 m/s
Mie
17 °C
Joi
19 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău