Consiliul Județean Iași caută soluții pentru a restaura Bojdeuca lui Creangă

  • 05 Mai 2017 16:57
Consiliul Județean Iași caută soluții pentru a restaura Bojdeuca lui Creangă

Reprezentanții Consiliului Județean Iași au anunțat că lucrează la identificarea unei noi surse de finanțare pentru restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea Bojdeucii de pe dealul Țicăului, în care a locuit scriitorul Ion Creangă.

"Având în vedere că lipsa unei documentații tehnice complete nu a permis CJ Iași depunerea unui proiect de reabilitare și restaurare a Bojdeucii lui Creangă, pentru moment vom interveni acolo unde sunt urgențe majore. Am identificat câteva locuri în acoperiș, unde se infiltrează apa, motiv pentru care vom încerca să intervenim imediat", a declarat vineri, 5 mai, Maricel Popa, președintele CJ Iași, după ce a inspectat Muzeul Ion Creangă.

El a reamintit că instituția a pregătit pentru depunere un proiect pe Axa prioritară nr. 5 — Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de intervenție 5.1. — Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural cu termen limită de depunere a cererii în vederea accesării finanțării nerambursabile.

Muzeul Ion Creangă a încheiat prin intermediul Consiliului Județean un contract de servicii cu firma Aduro Imprex SRL București pentru elaborarea documentației tehnico-economice. Valoarea contractului era 206.876 de lei, fără TVA, termenul de prestare a serviciilor fiind de 20 de zile calendaristice. Pe 24 octombrie 2016 cei de la Aduro SRL București au predat parțial documentația aferentă contractului.

"În urma verificării actelor furnizate de către reprezentanții CJ Iași, s—au indicat unele neconformități la documentele depuse, precum și lipsa unor documente precum studiu de parament — document efectuat pentru reabilitarea monumentelor istorice, studiu de marketing, anexa model de calcul proiecte generatoare de venit — metoda Funding Gap, dovada depunerii documentațiilor pentru obținerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, avizul Inspectoratului de Stat în Construcții, avizul emis de Ministerul Culturii, avizul Comisiei pentru Versanți din cadrul Primăriei Municipiului Iași, lipsa semnăturii expertului pe planșe, cât și lipsa depunerii documentelor în format electronic. Având în vedere neregulile constatate, CJ a solicitat remedierea situației până pe 2 noiembrie 2016. Și de data aceasta, prestatorul a predat documentația refăcută doar parțial, fiind în continuare identificare nereguli", a explicat Maricel Popa.

El susține că lipsa documentației tehnice complete nu a permis Consiliului Județean Iași scrierea cererii de finanțare și depunerea acesteia la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, până la data de 25 noiembrie 2016. R

"Documentația tehnică transmisă de SC Aduro Impex SRL a fost analizată în repetate rânduri în ședințele Consiliului Tehnico-Economic (CTE), din cadrul CJ. Membri CTE au constatat că valoarea întregii investiții, raportate la monumentul istoric, este exagerată, depășind cu mult 1.000 de euro pe metru pătrat și au solicitat revizuirea documentației. În aceste condiții avizul CTE nu a fost emis, drept pentru care nu a mai fost posibilă supunerea proiectului ce viza aprobarea indicatorilor tehnico-economic i spre dezbatere, în cadrul comisiilor Plenului CJ Iași", a declarat Maricel Popa.

Muzeul Ion Creangă din Iași, cunoscut și ca Bojdeuca din Țicău, este primul muzeu memorial literar din România, el fiind inaugurat la 15 aprilie 1918. Ion Creangă a locuit în bojdeucă începând din vara anului 1872 și până în 1889, după ce a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din curtea Mănăstirii Golia. Aici, Ion Creangă a scris "Poveștile" și "Amintirile din copilărie". În vara și toamna lui 1876, Mihai Eminescu i-a fost chiriaș lui Creangă. În prezent, clădirea adăpostește o expoziție documentară referitoare la viața și opera scriitorului Ion Creangă.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
15 °C
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,5 m/s
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
17 °C
Dum
18 °C
Lun
14 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7699 0.1366
USD 16.7372 0.0322
RON 4.2756 0.0283
UAH 0.6425 0.0016
RUB 0.2727 0.0042
Arhivă Radio Chișinău