Colonada staţiunii Buziaş – o construcție unică în România, închinată împărătesei Sissi

  • 04 Decembrie 2017 16:59
Colonada staţiunii Buziaş – o construcție unică în România, închinată împărătesei Sissi

Buziaş, stațiunea care astăzi trăiește din amintiri a reprezentat cândva o emblemă a Banatului, unde obişnuiau să vină, pentru cure cu ape minerale sau pentru aerul curat, împăratul austriac Franz Joseph şi soţia sa, împărăteasa Elisabeta.

Din strălucirea de altădată a stațiunii, comparată cu celebra Karlovy Vary din Cehia a rămas astăzi doar o umbră, din care se întrezăresc clădiri istorice aflate în paragină și un parc uitat de lume.

Printre puținele monumente de aici care stau încă în picioare, sfidând trecerea anilor, este colonada stațiunii, o construcție unică, cu o istorie impresionantă.

Aflată în parcul central din Buziaș, colonada construită din lemn, în stil bizantin și ornamentată din belşug, făcea legătura între Izvorul Joseph, Hotelul Phoenix, Bazar şi Casino.

Aceasta a fost realizată în anul 1875, la comanda împăratului Franz Joseph și a reprezentat un cadou pentru celebra sa soție, împărăteasa Sissi. Cu o lungime de peste 500 de metri, colonada avea rolul de a o proteja de ploaie, soare sau ninsoare, atât pe împărăteasă şi alaiul ei, cât şi pe vizitatorii staţiunii care soseau aici din mai toate colţurile imperiului pentru tratamentul cu aerosoli, recomandat pentru astenii şi nevroze.

Diferitele secţiuni ale construcției se întălnesc în puncte cheie fiind unite de foişoare, care impresionează atât prin dimensiuni cât şi prin dantelăria exuberantă specifică acelei perioade, motiv pentru care colonada de la Buziaş era considerată unică în Europa. Structuri asemănătoare au fost construite doar la Baden-Baden, Karlovy Vary şi… Băile Herculane, o altă destinaţie favorită a împărătesei Sissi, însă colonada de la Buziaș este cea mai lungă construcţie de acest gen.

În ultimi ani, Primăria Buziaş a depus un proiect pe finanţare de la Uniunea Europeană, în valoare de cinci milioane de euro, pentru reabilitarea parcului. Punctul cheie al proiectului de reabilitare este reprezentat de refacerea colonadei:“Vorbim de 533 de metri liniari de colonadă, restauraţi complet. Acum suntem la faza în care se lucrează la foişoare. Mai sunt două foişoare, au pus deja pardoseala, în proporţie de 80 la sută colonada este reconstruită și restaurată” a declarat Sorin Munteanu, primarul din Buziaş.

Sursa: Antena Satelor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
28 °C
Cer fragmentat
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Vin
21 °C
Sâm
21 °C
Dum
20 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C

Curs oficial BNM 24 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6590 -0.1109
USD 16.7833 0.0461
RON 4.2456 -0.0300
UAH 0.6435 0.0010
RUB 0.2721 -0.0006
Arhivă Radio Chișinău