CMC a aprobat organizarea referendumului pentru demiterea lui Chirtoacă la 19 noiembrie

  • 12 Septembrie 2017 12:51
CMC a aprobat organizarea referendumului pentru demiterea lui Chirtoacă la 19 noiembrie

Consiliul municipal Chișinău a aprobat astăzi organizarea referendumului privind revocarea din funcție a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, la 19 noiembrie. Socialiștii se pregătesc deja de alegeri noi în primăvara anului viitor, în timp ce alți consilieri atrag atenția asupra unor coliziuni juridice ce ar face imposibilă organizarea alegerilor noi.

Chestiunea,  privind referendumul de demitere a primarului suspendat Dorin Chirtoacă, a provocat scandal în ședința Consiliului, dar a fost susținută de majoritatea consilierilor prezenți, cu excepția celor liberali. Socialiștii, care au organizat și colectarea de semnături pentru desfășurarea plebiscitului au făcut trimitere la mai multe încălcări pe care le-ar fi comis Dorin Chirtoacă. 

„Toate materialele care au fost prezentate instanței de judecată au fost subiecte care se referă la traficul de influență, acte de corupție, iresponsabilitate. Noi suntem siguri că vom reuși să organizăm acest  referendum și să demitem primarul, iar în primăvara anului viitor vor avea loc alegeri noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău” a declarat liderul fracțiunii PSRM, Ion Ceban.

Totuși, unii consilieri au arătat că în conformitate cu legea cu privire la administrația publică locală, nu pot fi organizate alegeri locale noi, atâta timp cât primarul este suspendat din funcție.

„Să presupunem așa o situație – se desfășoară referendumul, primarul este revocat. Ce se întâmplă în cazul acesta când noi nu avem dreptul, conform legii, să organizăm alegeri noi? Deci avem o contradicție de prevederi legale – Codul electoral și Legea administrației publice locale care ne pune în dificultate cum să votăm această decizie” a spus consilierul PPEM, Veaceslav Bulat.

Reprezentantul Guvernului Ghenadie Iurco  a confirmat existența unor impedimente juridice în această privință.

„Într-adevăr, dacă presupunem că referendumul va fi pe data de 19 noiembrie, va fi într-o situație de impas, pentru că nu vom putea desfășura alegerile locale”, a declarat Ghenadie Iurco. 

Cei care s-au opus adoptării deciziei au fost consilierii liberali, care au calificat-o drept ilegală și i-au criticat pe socialiști că vor să obțină cu orice preț controlul asupra primăriei Chișinău. 

„Dânșii nu au nicio șansă să intre pe ușa din față a primăriei și intră pe fereastră. Este același lucru pe care ni-l propun ei acum – o decizie la limita legii și practic ilegală”, a spus liderul fracțiunii PL din Consiliu, Ion Cebanu.

Decizia definitivă privind data referendumului urmează să o ia Comisia Electorală Centrală. 

Potrivit Codului electoral, pentru demiterea primarului prin referendum este necesar să voteze cel puțin același număr de alegători câți au votat pentru alegerea sa. La alegerile locale din 2015, pentru Dorin Chirtoacă au votat peste 163 de mii 500 de alegători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,7 m/s
Dum
18 °C
Lun
17 °C
Mar
20 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C

Curs oficial BNM 26 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7119 -0.0000
USD 16.8184 -0.0000
RON 4.2607 -0.0000
UAH 0.6438 -0.0000
RUB 0.2743 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău