Cetățenii Republicii Moldova care muncesc legal în Germania vor putea beneficia de pensii

  • 12 Ianuarie 2017 12:12
Cetățenii Republicii Moldova care muncesc legal în Germania vor putea beneficia de pensii

Cetățenii Republicii Moldova care muncesc legal în Germania vor putea beneficia de pensii pentru limita de vârstă, pensii pentru dizabilități și pentru pierderea întreținătorului, de la locul de muncă.

Un acord  în domeniul securității sociale între Germania și Republica Moldova a fost semnat astăzi la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. 

 Scopul Acordului este asigurarea cetățenilor Republicii Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă cu dreptul la pensie și prestații sociale în Germania, a declarat ministrul adjunct al Muncii, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit ei, migranții moldoveni care muncesc în Germania vor putea beneficia de pensia dobândită acolo, la atingerea vârstei de pensionare pe teritoriul Republicii Moldova.

”Acest acord determină obligativitatea pentru statele contractante, Republica Moldova și Republica Federală Germană, vizavi de calcularea dreptului la pensie, reieșind din acele perioade realizate de asigurări pe teritoriul statelor semnatare”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Nivelul pensiilor va depinde de perioada de cotizare și venitul fiecărui cetățean, a explicat secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrecht.

”Calcularea pensiei depinde de cotizații, deci de perioada de cotizare și de veniturile concrete pe care le-a avut persoana, nu putem vorbi despre o sumă fixă pentru toată lumea”, a declarat Thorben Albrecht.

Acordul ar putea intra în vigoare până la sfârșitul acestui an, după ce va fi ratificat de Parlamentele ambelor state. Potrivit datelor prezentate de ministerul Muncii de la Chișinău, pe teritoriul Germaniei sunt înregistrați oficial aproximativ 15 mii de cetățeni moldoveni, fără a-i lua în calcul pe cei care muncesc ilegal și pe cei cu pașapoarte românești. Perioada minimă de cotizare pentru a putea beneficia de pensie din Germania este de 5 ani, iar vârsta de pensionare este de 65-67 de ani, în funcție de anul nașterii și anii de cotizare.

Republica Moldova are semnate acorduri similare cu alte 11 țări. Între acestea se numără România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania. În prezent se negociază noi acorduri de protecție socială cu Letonia, Turcia, Israel, Italia și Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
15 °C

Curs oficial BNM 22 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău