Ce se întâmplă în inimile apărătorilor integrităţii şi independenţei RM, care cinstesc armata unui stat străin? (Revista presei)

  • 02 Martie 2017 09:37
Ce se întâmplă în inimile apărătorilor integrităţii şi independenţei RM, care cinstesc armata unui stat străin? (Revista presei)

Revista presei din 2 martie 2017

Astăzi se împlinesc 25 de ani la conflictul armat de pe Nistru, amintește Jurnal.md. Tragicul eveniment s-a declanşat pe 2 martie 1992. În conflict au fost implicaţi şi militari ruşi, Armata a 14-a, cu un efectiv de peste 6000 de soldaţi. În timpul conflictului armat, cele mai grele lupte s-au dat la Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi. Jurnal.md publică imagini-document din timpul conflictului, realizate de regretatul fotograf Tudor Iovu.

La 2 martie, când se împlinesc 25 de ani de la demararea conflictului armat de pe Nistru, citiți în ZdG despre promisiunile lansate de autorități în acest timp, despre combatanți, limita disperării și amintiri cu împușcături.

Tot în Ziarul de Gardă aflați ce avere au și ce dosare au gestionat patru acuzatori de stat, desemnați „cei mai buni procurori în profesie”. În aceeași publicație urmăriți „telenovela” despre o salatieră, care ar fi fost furată dintr-un magazin, situat în centru capitalei, de către un om al legii și soția sa.

„Ce se întâmplă în sufletele şi inimile apărătorilor integrităţii, suveranităţii şi independenţei tânărului stat moldovenesc, care ridică astăzi stacanele cu samagon întru sănătatea luptătorilor unei armate aparţinând unui stat străin, stat-agresor, ai cărui soldaţi i-au omorât pe tovarăşii lor de luptă, au adus chinuri şi suferinţe în familiile rudelor şi apropiaţilor lor şi nu fără „ajutorul” cărora Moldova deja de 25 de ani este ruptă în două? – o întrebare pe care o găsim într-un editorial pe portalul Deschide.md. Referindu-se la participarea lui Igor Dodon la un eveniment de sărbătorire a zilei de 23 februarie, autorul se întreabă ce îndreptăţiri pentru acest comportament revoltător şi, de fapt, inadmisibil vom auzi din gura preşedintelui care s-a dus – el însuşi! – să serbeze armata agresorului în incinta Misiunii diplomatici a Federaţiei Ruse”?

Enclava rusească de peste Nistru nici măcar nu mai păstrează aparențele: va folosi și steagul Rusiei cu tot tacâmul – titrează Evenimentul Zilei. Așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a votat în prima lectură o „inițiativă legislativă” care prevede folosirea tricolorului rusesc alături de „flagul de stat” al rmn. Modificarea „este legată de năzuința popoarelor republicii moldovenești nistrene spre reunirea cu Federația Rusă potrivit voinței exprimate la referendumul de pe 17 septembrie 2006”, scrie EVZ.

Portalul Mold-street explică cum vor parlamentarii să lege mâinile ANI și Fiscului la verificarea averilor. Concomitent cu inițiativa privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, cinci deputaţi în frunte cu președintele Parlamentului Andrian Candu au înregistrat pe 1 decembrie 2016 și un alt proiect care modifică câteva legi importante pentru economia Republicii Moldova. Este vorba despre o serie de amendamente de ordin instituțional și fiscal, care prevăd modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, și a Legii pentru punerea în aplicare a titlurilor I, II și V din Codul Fiscal. Potrivit portalului, în cazul adoptării amendamentelor sus-numite, Autoritatea Națională de Integritate și Serviciul Fiscal vor fi de fapt legate la mâini și vor putea doar ”constata” cine și câtă avere a legalizat, fără însă să poată verifica proveniența banilor sau să pună întrebări incomode rău-platnicilor. Aceste modificări sunt văzute ca parte aferentă inițiativei de legalizare a capitalului și stimulare fiscală, care a fost retrasă deja de pe agenda Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
19 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:10,3 m/s
Vin
14 °C
Sâm
15 °C
Dum
18 °C
Lun
12 °C
Mar
7 °C

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3156 0.0104
USD 16.4219 0.0104
RON 4.3656 -0.0031
UAH 0.6279 -0.0013
RUB 0.2668 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău