Ce ascunde ruta de feribot dintre Rusia și Coreea de Nord

  • 19 Mai 2017 12:20
Ce ascunde ruta de feribot dintre Rusia și Coreea de Nord

Rusia și Coreea de Nord „își dau mâna” la nivel turistic, în ciuda solicitărilor repetate ale Statelor Unite la adresa Moscovei de a stopa relațiile cu Phenianul, pe fondul scandalurilor legate de programul nuclear nord-coreean.

Începând de joi, 18 mai, Rusia și Coreea de Nord au o rută de feribot care leagă Vladivostok de portul nord-coreean Rajin, informează agenția Reuters.

Operatorii ruși ai feribotului spun că este vorba doar de afaceri comerciale, însă experții sunt de părere că lansarea acestei rute ar ascunde, de fapt, o încercare de apropiere a autorităților de la Phenian de cercurile de putere din Rusia, în cazul în care China ar decide să rupă relațiile cu regimul dictatorial al lui Kim Jong-un, scrie Digi24.ro.

Serviciul de transport se adresează în special turiștilor chinezi care doresc să călătorească pe mare spre Portul Pacific din Vladivostok. Mai precis, Phenianul profită de lipsa porturilor în Marea Chinei, situație care pune Coreea de Nord în rolul singurei porți de acces maritim spre Vladivostok.

„Este afacere noastră, a companiei noastre, fără subvenții sau orice altă formă de implicare a statului”, a declarat Mihail Khmel, directorul adjunct al „Investstroytrest”, operatorul feribotului.

Presa nu a putut obține nici o probă fotografică cu debarcarea primilor turiști în portul rusesc, deoarece autoritățile din Vladivostok nu le-au permis accesul pe chei, invocând motive de securitate, însă fără a specifica care sunt acestea.

Dar televiziunea agenției Reuters a reușit să discute cu trei dintre pasageri, care au declarat că sunt reprezentanții unor agenții de turism din China. Unul dintre aceștia le-a arătat jurnaliștilor o poză din folder-ul telefonului, susținând că fusese făcută la bord. Poza conținea o plăcuță cu o inscripție în coreeană. Potrivit pasagerului, inscripția făcea referire la fondatorul regimului dictatorial dinastic, Kim Il-Sung.

Pasagerii ar fi sosit în portul din Vladivostok la bordul unui vas cu steag nord-coreean.

„Facem apel la adresa tuturor națiunilor să implementeze până la capăt rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și să desființeze relațiile comerciale și diplomatice cu Coreea de Nord”, a declarat purtătotrul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Katina Adams, într-un comentariu privind noul serivicu de feribot.

Oficialul american a adăugat că Rusia are obligația, conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, să inspecteze toate încărcăturile, inclusiv bagajele personale ale oricărei persoane care călătorește „din sau spre” Coreea de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău