BERD, interesată să investească într-o altă bancă din R. Moldova

  • 15 Mai 18:05
BERD, interesată să investească într-o altă bancă din R. Moldova

„Nu este un secret faptul că BERD analizează posibilitatea de participare la capitalul social al Moldova -Agroindbank, fapt ce consolidează angajamentul nostru puternic şi continuu faţă de ţară", a declarat şefa reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în R. Moldova, Angela Sax

Angela Sax consideră că venirea Băncii Transilvania (BT) în capitalul Victoriabank este un semn că sectorul bancar al Moldovei îşi revine, consideră şefa reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în R. Moldova, .

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta bancherul a scris într-un articol pentru "Emerging-Europe", intitulat "Moldova: mai multe ştiri bune decât numai vinuri bune".

În publicaţia, ea aminteşte că BT a cumpărat recent acţiuni la Victoriabank şi acum, împreună cu BERD, deţine pachetul de control (circa 70%).

"Atenţia noastră se concentrează pe reabilitarea gestionării corespunzătoare a riscurilor. Odată ce vom realiza acest lucru, ne vom continua planul ambiţios de dezvoltare a acestei bănci. BERD intenţionează să reia creditarea acesteia şi să continue să sprijine businessul prin extinderea accesului la finanţare", a spus bancherul.

Sax scrie că o floare nu aduce primăvara, dar venirea BT va da un impuls pentru vânzarea pachetelor de acţiuni blocate în alte două bănci din Moldova - Moldova Agroindbank şi Moldindconbank - de 41% şi 64%.

"Având în vedere că cele două bănci sunt cele mai mari, pentru Moldova este important ca acestea să lucreze transparent. Nu este un secret faptul că BERD analizează posibilitatea de participare la capitalul social al Moldova -Agroindbank, fapt ce consolidează angajamentul nostru puternic şi continuu faţă de ţară", a spus Sax.

Bancherul scrie că realizările notabile ale ţării merită aplauze precaute.

"În sectorul bancar s-au înregistrat progrese semnificative. Banca Naţională se descurcă foarte bine cu vulnerabilitatea sistemului financiar. Treptat, se restabileşte încrederea atât a investitorilor, cât şi a clienţilor faţă de bănci", a menţionat ea.

Reprezentanta BERD a amintit că, după ce scandalurile financiare au afectat reputaţia Moldovei, venirea unui puternic investitor străin strategic poate fi privită ca un punct de cotitură pentru întregul sistem bancar al republicii.

Angela Sax a menţionat că BERD este cel mai mare investitor din R. Moldova. Banca a început să activeze în ţară după proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991. De atunci, banca a susţinut economia cu investiţii în valoare de 1,2 miliarde de euro prin intermediul a 120 de proiecte în domeniul financiar, agricol, energetic, infrastructură şi producţie. În 2017, investiţiile BERD în Moldova au atins un nivel record de 130 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri
Meteo Chişinău
21 °C
Cer fragmentat
Umiditate:56 %
Vint:4,6 m/s
Dum
19 °C
Lun
19 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C

Curs oficial BNM 26 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7119 -0.0000
USD 16.8184 -0.0000
RON 4.2607 -0.0000
UAH 0.6438 -0.0000
RUB 0.2743 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău