Avocații lui Veaceslav Platon invocă fraudarea repartizării în mod aleatoriu a dosarului

  • 13 Noiembrie 16:48
Avocații lui Veaceslav Platon invocă fraudarea repartizării în mod aleatoriu a dosarului

Avocații lui Veaceslav Platon susțin că dosarul penal al clientului lor a fost transmis către completul de judecată prin fraudarea sistemului de repartizare în mod aleatoriu a dosarelor, iar ca rezultat cauza nu a ajuns într-o instanță independentă și imparțială. În acest context, toate actele emise de acești judecători în dosarul Platon sunt ilegale, chiar și sentința.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Ivan Crețu a spus că la 18 noiembrie 2016, conform fișei de repartizare, cauza penală a ajuns la judecătorul Ion Morozan, care și-a declarat abținerea, examinată în data de 21 noiembrie, ora 12.46. După ce a fost admisă abținerea, dosarul a fost transmis către Galina Moscalciuc, în aceeași zi, la ora 13.04. De la Galina Moscalciuc dosarul a fost transmis către Sergiu Lazări, la 14.08, dar declarația de abținere a Galinei Moscalciuc a fost examinată abia la 15.05. Ulterior, de la Sergiu Lazări dosarul a fost transmis către Vitalie Budeci, la 14.52, abținerea fiind examinată la 17.16. Avocatul susține că, astfel, mai întâi dosarul a fost transmis judecătorilor, iar pentru a avea o aparență legală s-au inclus și abținerile.

Valeriu Pleșca, avocat, spune că au fost încălcate mai multe norme care reglementează procesul de distribuire în mod aleatoriu a dosarelor penale. În consecință, judecarea cauzei este egală cu zero și dosarul ar trebui remis la reexaminare.

Avocatul Eduard Rudenco, a spus că în cazul lui Veaceslav Platon se încalcă drepturile fundamentale ale omului nu doar prin fraudarea sistemului de distribuire aleatorie  a dosarelor, dar și prin limitarea accesului avocaților la procesele-verbale ale instanței, dar și prin desfășurarea ședinței fără inculpat. Avocatul spune că, potrivit unor surse, același procedeu de manipulare a fost folosit și în cazul lui Vlad Filat dar și a lui Dorin Chirtoacă.

Avocații spun că au aflat despre aceste încălcări abia după ce au primit procesele-verbale ale ședinței de judecată, când dosarul lui Veaceslav Platon se afla deja la Curtea de Apel. Judecătoria Buiucani a refuzat cererea lor de a face cunoștință mai devreme cu procesele-verbale. Potrivit avocaților, încălcările ar trebui investigate de organul de urmărire penală.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În aprilie anul curent, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-3 °C
Ceață
Umiditate:92 %
Vint:1,27 m/s
Joi
0 °C
Vin
1 °C
Sâm
3 °C
Dum
3 °C
Lun
4 °C

Curs oficial BNM 22 Noiembrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.5096 -0.1734
USD 17.4900 -0.0736
RON 4.4047 -0.0467
UAH 0.6603 -0.0029
RUB 0.2942 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău