Astăzi este ultima zi de admitere la colegii

  • 12 August 08:51
Astăzi este ultima zi de admitere la colegii

Locurile bugetare la colegii și centrele de excelență (CE) au fost acoperite în proporție de 80% după primul tur de admitere.

Candidații care nu au reușitsă se înscrie la studii sunt așteptați pentru turul doi al admiterii, care se desfășoară înperioada 9-12 august, transmite Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, citat de IPN.

În topul preferințelor absolvenților, cu o cotă de participare care depășește doi candidați pentru un loc, sunt specialitățile din domeniul Turismului, Programării, Arhitecturii, precum și cele din domeniul Medicinii în baza studiilor gimnaziale. O concurență sporită se atestă și la unele specialități din domeniul Economiei și Finanțelor, Transportului, Serviciilor Administrative și de Secretariat.

Printre cele mai solicitate instituții de învățământ sunt Centrele de Excelență în Tehnologii Informaționale și Comunicații, Centrele de Excelență în Economie și Finanțe și cele în Medicină și Farmacie. Majoritatea locurilor acoperite sunt în baza studiilor gimnaziale, iar cele neacoperite – în baza studiilor liceale, inclusiv la specialitățile cu frecvență redusă.

Potrivit lui Silviu Gîncu, șeful Direcției Învățământ ProfesionalTehnic la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, anulacesta se observă un interes sporit și față de învățământul profesional tehnic, fapt care se manifestă prin mai multe cereri depuse la diverse specialități și instituții. „ Acest lucru poate fi explicat inclusiv prin revigorarea acestui domeniu educațional și a eforturilor continue din ultimiiani de a-l modernizași a comunica public beneficiilelui”, a spus Silviu Gîncu. În școlile profesionale concursul repetat pentru locurile neacoperite are loc între 16-25 august.

La concursul de admitere sunt invitați să participe absolvenții de gimnaziu, cu Certificat de studii gimnaziale; absolvenții de liceu, cu Diplomă de Bacalaureat; absolvenții școlii medii generale, cu Atestat de studii; absolvenții cu Certificat de studii liceale sau echivalent a acestora. Lista completă a specialităților pentru care se desfășoară turul doi de admitere în colegii și centre de excelență este disponibilă pe portalul www.ipt.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
12 °C
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,5 m/s
Vin
17 °C
Sâm
21 °C
Dum
21 °C
Lun
26 °C

Curs oficial BNM 24 August 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0704 0.0605
USD 17.8820 0.0074
RON 4.5946 0.0124
UAH 0.6993 -0.0024
RUB 0.3025 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău