Andrian Candu: Proiectul va fi votat și sistemul electoral va fi schimbat

  • 17 Iunie 2017 13:51
Andrian Candu: Proiectul va fi votat și sistemul electoral va fi schimbat

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă privind avizul Comisie de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral, că proiectul va fi votat și sistemul va fi schimbat. El a adăugat că acest lucru poate fi făcut până la sfârșitul sesiunii legislative.

Potrivit lui Andrian Candu, Comisia de la Veneția a venit cu câteva recomandări  tehnice și juridice ce țin de criteriile de formare a circumscripțiilor electorale, votul în regiunea transnistreană și în diasporă, reprezentarea femeilor în politică, pragul electoral, finanțarea campaniilor etc. „I-am asigurat ieri pe toți membrii Comisiei de la Veneția că toate recomandările vor fi examinate amănunțit și dezbătute în Republica Moldova și noi ne angajăm, ne asumăm să îndeplinim recomandările respective”, a declarat oficialul.

Totodată, președintele Parlamentului a declarat că potrivit Comisie de la Veneția, schimbarea sistemului electoral ține de decizia suverană a Republicii Moldova. „În câteva locuri, în opinia  Comisie de la Veneția este remarcat acest fapt. Chiar și în cadrul ședinței plenare mai mulți membri ai Comisiei au reiterat că Comisia de la Veneția nu poate impune o țară să aibă un sistem sau altul, poate doar veni cu recomandări”, a declarat Andrian Candu.

Referindu-se la consensul invocat de Comisia de la Veneția, Andrian Candu consideră că aceasta înseamnă „largă majoritate și atunci când 74 de voturi din Parlament au decis, asta înseamnă largă majoritate”. „Chiar dacă există opinii de a nu schimba sistemul electoral, pentru noi contează ce vrea majoritatea. Într-o societate cum este cea din Republica Moldova, polarizată, nu vom avea în timpul apropiat unanimitate sau consens pe majoritatea subiectelor de actualitate. Noi considerăm că în Moldova există o largă majoritate care dorește schimbarea sistemului electoral”.

Andrian Candu mai afirmă că acordarea pachetului macrofinanciar de 100 de milioane de euro de către Uniunea Europeană nu este condiționată de renunțarea la schimbarea sistemului electoral. „Pachetul de macrofinanțare, cele 100 de milioane pentru RM, prevăd alte 30 de condiții și nu se referă la schimbarea sistemului electoral”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
15 °C

Curs oficial BNM 22 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău