Alianța de guvernare se teme de Dodon? (Revista presei)

  • 05 Aprilie 2017 10:53
Alianța de guvernare se teme de Dodon? (Revista presei)

Revista presei din 5 aprilie

Comentatorul politic Igor Volnițchi analizează în Tribuna.md scop urmărit de Preşedintele Igor Dodon prin semnarea Memorandumului de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova. Potrivit analistului, prin semnarea Memorandumului, dar mai ales după ce acest eveniment a devenit cel mai important subiect de discuţii în societate, Dodon a apărut în lumina unicului apărător al circa jumătate din populaţia Moldovei, care-şi doreşte ca ţara să urmeze cursul integrării euro-asiatice, ca un partener de încredere al Estului în Moldova, dar şi ca politician care-şi respectă promisiunile electorale. Iar oponenţii săi şi nu numai ei, prin luările lor de atitudine (chiar şi extrem de critice în adresa şefului statului), l-au ajutat pe Igor Dodon să-şi consolideze respectiva imagine. Mai contează în această situaţie ce urmări de ordin practic va avea pasul făcut de Preşedinte, conchide Igor Volnițchi.

Preşedintele Republicii Moldova, deja celebrul (nu în sensul bun) Igor Dodon, a pătruns adânc pe teritoriul agitaţiei nervoase necontrolate, scrie Adevărul. Dodon, care a jurat cu mâna pe Constituţie să apere interesele Republicii Moldova, nu se sfieşte să arunce asupra ei o imagine de stat mafiot, în pofida eforturilor autorităţilor de la Chişinău de a declanşa lupta împotriva corupţiei. Nu peste mult timp,va veni decontul pe care i-l vor prezenta cei care, din disperare şi naivitate, l-au votat. Va fi cumplit, susține Adevărul.

Pavel Păduraru remarcă în Timpul că indiferent cui aparține vina pentru această mizerie a noastră, putem conchide că Moldova nu are eroi. Slăbiciunea pseudo-eroilor noștri pentru bani ne demonstrează că, în cazul în care am fi ocupați de o putere străină, aleșii noștri i se vor închina cu urâciune și umilință. Puțin probabil că, după introducerea votului uninominal, alegătorii nu vor fi informați ce partide anume reprezintă anumiți concurenți electorali. Oricum, însă, în acest caz, viitorii deputați vor putea adera cu mai multă plăcere și cu mai puțină rușine la majoritatea parlamentară . Atunci se pare că vom avea aceeași guvernare încă mulți ani înainte, după cum spunea Veaceslav Platon într-o discuție cu Serghei Iaralov. Iată de ce votul uninominal este atât de important pentru cei care țin hățurile Puterii, explică Pavel Păduraru.

Trei ministere sunt conduse de interimari. Alianța de guvernare se teme de Dodon?, titrează Ziarul de Gardă. Trei ministere au rămas fără miniștri în ultimele luni, însă coaliția de guvernare nu se grăbește să numească succesorii. „Să nu uităm care e procedura de numire a unor miniștri și cine trebuie să semneze decretul pentru numirea miniștrilor”, amintește Sergiu Sârbu, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova. Pe de altă parte coementatorul politic Anatol Țăranu afirmă în ZDG că Dodon nu odată a spus că nu va semna decretele pentru numirea miniștrilor și atâta timp cât nu există o înțelegere cu el, iar această înțelegere poate să fie numai un târg – guvernarea trebuie să-i plătească polițele lui Dodon, adică să accepte un șir de condiții de-ale lui, așa s-a făcut, după toate probabilitățile în cazul ambasadorilor – acei care determină politicile guvernării sunt de părerea că ministerele pot fi conduse și de interimari. În linii mari, până la urmă această decizie se adeverește a fi practică fiindcă interimarii de acolo se descurcă”, a declarat Anatol Țăranu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău