Adversarii VOTULUI MIXT au constituit un nou grup de inițiativă pentru convocarea unui REFERENDUM

  • 11 Februarie 15:17
Adversarii VOTULUI MIXT au constituit un nou grup de inițiativă pentru convocarea unui REFERENDUM

Adversarii votului  mixt au format astăzi un nou grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum de anulare a sistemului electoral adoptat la mijlocul anului trecut în Republica Moldova, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Adunarea de constituire a noului grup de inițiativă a întrunit astăzi, 11 februarie, peste 800 de participanți.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă urmează să fie depuse la Comisia Electorală, pentru a începe selectarea semnăturilor. Dacă CEC va înregistra grupul de inițiativă, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături în favoarea organizarea plebiscitului.

Comisia Electorală Centrală a respins în ianuarie cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral. CEC a argumentat atunci că ar fi fost admise mai multe încălcări la înregistrarea grupului de inițiativă și a fost invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri. 

Sistemul electoral mixt a fost votat pe 20 iulie și promulgat în aceeași zi de președintele  Schimbarea sistemului electoral a fost votată de deputații PSRM, PDM și de cei din grupul popular european, pe fundalul unor proteste ale opoziției și ale societății civile.  Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova contrar recomandării Comisiei de la Veneția a fost criticată și de Uniunea Europeană.

Anterior, Curtea Constituțională a respins o sesizare a Partidului Liberal care a cerut anularea trecerii la sistemul de vot mixt. De asemenea, Partidului Acțiune și Solidaritate, a anunțat că intenționează să atace la Curtea Constituțională Hotărârea Guvernului privind formarea circumscripțiilor uninominale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
23 °C
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
22 °C
Vin
15 °C

Curs oficial BNM 28 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7344 0.0225
USD 16.8534 0.0350
RON 4.2636 0.0029
UAH 0.6443 0.0005
RUB 0.2721 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău