Adevărul: Alegeri fraudate, referendumuri fraudate și, mai nou, recensământ fraudat (Revista presei)

  • 03 Aprilie 2017 10:24
Adevărul: Alegeri fraudate, referendumuri fraudate și, mai nou, recensământ fraudat (Revista presei)

Revista presei din 3 aprilie 2017

Au apărut datele Recensământului din 2014. Prima reacție: dar de ce aşa de rapid, de nu au apărut direct după apocalipsă? Se întreabă Alexandru Vakulovski în editorialul de pe deschide.md. Potrivit acestuia, datele recensământului din 2014 par o ficţiune absurdă şi inutilă. Dar e curios totuşi că BNS nu a găsit 3 milioane de moldoveni acolo unde CEC-ul a văzut aproape 3 milioane jumătate. Oricum, cel mai cretin răspuns mi se pare cel legat de etnii: în Moldova există doar 7% români? Atunci de ce printre etnii nu au fost trecuţi şi donduraşii? Se întreabă Vakulovskii.

Și sociologul Vitalie Sprânceană comentează rezultatele recesământului pe platzforma.md. După autor, cel puțin două concluzii pot fi făcute chiar și în condițiile credibilității scăzute a recensămîntului. Întîi, la aproape 25 ani de la declararea independenței, avem un tablou general asupra evoluției populației țării. Și acest tablou e foarte tragic. Între 1989 și 2014 am pierdut vreo 860 mii de cetățeni. Cam 20 % din populație. A cincea parte. Fără foamete. Fără un război de proporții (conflictul din Transnistria nu a făcut mai mult de 1000 victime). Fără alte cataclisme naturale majore. Adică am pierdut 1/5 din populație pe timp de pace și tihnă. Este prețul pe care l-am plătit pentru orbecăirea noastră prin ”tranziție, conchide Vitalie Sprânceană”.

Și Adevărul cometează rezultatele referendumului datele căruia au fost făcute publice săptămâna trecută. Ziarul observă că am auzit cu toţii de alegeri fraudate, de referendumuri fraudate, dar nu am reuşit până la moment să auzim şi de recensământ fraudat. În Republica Moldova totul este posibil, cu atât mai mult cu cât vorbim în esenţă de un stat care el în sine este creat pe baza unor fraude.
Recensământul nu este Referendum şi nici Alegeri. Nu există o cale legală pentru a cere anularea lui deoarece nimeni niciodată la nivel internaţional, în lumea civilizată, nu s-a gândit că ar trebui să existe o cale de anulare a informaţiilor culese în interes statistic şi care nu produc consecinţe juridice directe. În mod normal statul era interesat de informaţii reale, ori informaţiile lor arată că aproape trei milioane de moldoveni se află în Republica Moldova, când tot aceleaşi instituţii recunosc că de fapt doar două milioane se mai află între Prut şi Nistru deoarece peste un milion şi jumătate sunt plecaţi. Astfel, suntem nevoiţi să ne folosim în continuare de cifre care nu pot de nici un fel să fie contestate: UN MILION DE MOLDOVENI AU CETĂŢENIA ROMÂNĂ.

Ziarul de Gardă scrie că un dosar penal care, de cinci ani, se prăfuiește pe rafturile Procuraturii Anticorupție dezvăluie o afacere tenebră în care au fost implicați foști activiști ai Partidului Democrat din Moldova, care discutau cu un fost viceministru din Guvernul Greceanîi despre înrolarea sa în Guvernul Filat contra sumei de 150 mii de euro. În confruntările dintre fostul viceministru, care s-a adresat la Procuratură pentru a-și recupera „investiția”, și cei cărora le-a dat prima tranşă de 50 mii de euro, se regăsesc detalii intrigante despre promisiuni și negocieri politice pentru funcții importante.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău